Nov 07

Cum poţi evita aglomeraţia din trafic


PUB

Compania AROBS, în parteneriat cu Europa FM şi Be-Mobile, a lansat ieri TraficOK, primul serviciu de alerte de trafic in timp real la nivel naţional. Soluţia va fi disponibilă atît ca aplicaţie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri cât şi ca aplicaţii pentru smartphones şi tablete.

Ce face de fapt această aplicaţie? Ajută conducătorii auto să evite diversele blocaje sau alte situaţii neprevăzute (ambuteiaje, drumuri închise, accidente, condiţii meteo nefavorabile) ce pot părea în trafic.

Sistemul are la bază datele de trafic preluate de la peste 65.000 de maşini monitorizate prin GPS dar şi din surse primare (poliţie, pompieri, primării). După filtrare, validare şi convertire în mesaje tip, informaţiile sunt transmise direct pe sistemele de navigaţie dotate cu TMC (Traffic Message Channel) sub formă de alerte vizuale şi sonore, in funcţie de setările utilizatorului. Mai mult decât atât, GPS-ul îţi oferă şi rute alternative de ocolire pentru a evita diversele blocaje din trafic.

Primul GPS din Romania care beneficiază de acest serviciu TMC preinstalat este Smailo TraficOK (cel primit pentru testare în cadrul ClujBrandsTour). Beneficiile pe care le oferă noul Smailo TraficOK pot fi masurate în reducerea costurilor de transport si a timpilor de deplasare, dar şi in creşterea confortului si siguranţei calatoriei, un utilizator al acestui serviciu putând evita in proporţie de 80% situaţiile nefavorabile indicate în trafic. Datorită parteneriatului cu Europa FM şi a celor peste 11.500 de puncte geocodate din tabela TMC se acoperă aproximativ 70% din reteaua de drumuri din Romania.  Alertele identifică tipul de eveniment, locaţia acestuia, durata, lungimea porţiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor.

Pot să vă spun că GPS-ul funcţionează strună şi abia aştept să văd cum funcţionează şi aplicaţia nou lansată. O să-l testez prin oraş zilele ce urmează să văd cum mă scoate din ambuteiajele destul de des întâlnite prin Cluj. Cred că ar fi un serviciu foarte util şi pentru autorităţile locale, în special Poliţie, pentru a vedea unde se creează ambuteiaje în oraş. Aş putea merge şi mai departe cu dorinţele. De ce nu s-ar putea instala la intrarea în marile oraşe panouri electronice care să informeze conducătorii auto despre zonele unde se circulă greu?

 

 

1 comment

  1. cum? simplu: îți iei elicopter :)) dar și varianta prezentată de tine e un început bun :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.