Oct 25

Prezent sau viitor?


Eşti tânăr, ai o familie cu sau fără copii. Ai şi un loc de muncă unde prestezi cu drag şi spor, pe bani mai mulţi sau mai puţini. Ce alegi? Viitorul sau prezentul?

Viitorul înseamnă că te gândeşti să ai un venit mai mult decât confortabil pentru a fi sigur că familia ta nu va suferi în viitor pentru lipsa banilor. O casă (sau două-trei, în funcţie de câţi copii ai), studii pentru cei mici, un venit bunicel la pensie pentru tine şi soţie. La acestea se poate adăuga şi o vacanţa anuală de două săptămâni în cele mai exotice locaţii.

Toate acestea presupun că trebuie să bagi ca negrii pe plantaţie, de dimineaţa până seara; multe ore de muncă, ore suplimentare, afaceri sau mai multe joburi, nopţi nedormite, griji, nervi. Inevitabil, timpul alocat familiei se reduce. Îi vezi dimineaţa când toată lumea e grăbită să ajungă la şcoală sau muncă şi seara, înainte de culcare. N-ai timp să petreci prea multe ore cu nevasta, nu-ţi poţi scoate copilul de la şcoală, nu-l poţi duce în parc, la film, la o prăjitură. Ajungi acasă rupt în două, pui capul pe pernă şi mâine o iei de la capăt. Eşti tânăr şi poţi. Ştii că trebuie să munceşti pentru a “le asigura un viitor”.

Munceşti opt-zece ore pe zi, ai un loc de muncă relativ stabil, dar şi banii sunt aşa cum sunt. Nu ştii dacă poţi să-ţi duci iubita (a se citi soţia, nu amanta- aia cere bani mulţi şi nu-ţi permiţi aşa ceva) şi copiii la all inclusive în Turcia sau dacă o să reuşeşti să pui ceva deoparte pentru facultatea copiilor. La o casă pentru ei nici nu te gândeşti; încă plăteşti ratele sau chiria la apartamentul în care locuiţi.

În schimb, ai altceva. Îţi duci pruncii în fiecare zi la şcoală iar când te întorci de la muncă faci temele împreună cu ei. Ai timp să-ţi iei partenerul de viaţă în braţe şi să-i spui că îl iubeşti. Ieşiţi în parc când e timpul frumos, mai mergeţi şi la un film iar în unele după-mese ieşiţi la o pizza în oraş. Seara faceţi puzzle-uri sau castele de poveşti din lego, vă jucaţi fotbal prin casă, săriţi pe pat până ia mama o nuia la voi. Gătiţi toţi în familie iar bucătăria e un câmp de luptă atunci când o faceţi (dezastru bucătărios, cum zice fiică-mea). Ăsta e prezentul!

Totul e frumos, dar ar fi şi mai frumos dacă ai avea câţiva bani în plus. Ai putea să pui mai mulţi bani deoparte pentru vacanţe prin toată lumea, pentru şcoli mai bune sau o maşină în care să nu vă înghesuiţi bagajele când ieşiţi din oraş pentru un weekend.

Oare cum e mai bine pentru tine? Vrei să te bucuri de cei iubiţi acum sau când ieşi la pensie? Cum să faci să fie bine? Sacrifici acum pentru mai tărziu sau te bucuri de fiecare zi, de fiecare moment?

Ce alegi? Fericire viitoare sau fericire prezentă? Ce alege familia ta? Un părinte preocupat mai mult de viitor sau un părinte prezent? Unul de duminică sau unul de fiecare zi? E greu, orice ai alege.

Ce bine ar fi dacă ai putea să le uneşti pe toate cele bune, prezente sau viitoare! Câţi reuşesc, oare, acest lucru?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.