Feb 26

Libertate


26 de ani de libertate. Așa ar trebui să putem spune fără nicio îndoială. O spunem, însă chiar o și avem?

Chiar poți spune orice fără a fi arătat cu degetul? Zici că nu ești de acord cu mulțimea care te înconjoară și ești dat la o parte imediat.

Când expui greșeala altuia, de multe ori tu ești trimis la colț. Pentru că ai îndrăznit să privești dincolo de farfuria ta. Tu ești cel care nu gândește bine, tu ești cel care ar trebui să taci.

Vrei mai mult de la societate, dorești mai mult pentru copiii tăi. Încearcă să spui că societatea nu merge bine, că e plină de profitori și acoliții lor! Următoarea ușă la care vei bate, nu numai că ți se va închide în nas, ci îți va zdrobi și degetele.

Îți faci treaba așa cum îți dictează conștiința și dai tot ce ai pentru a face ca lucrurile să meargă bine? Vor profita de tine cu fiecare ocazie iar ei se vor culca pe laurii primiți.

Te gândești să zici că sistemul educațional este la pământ și că merge în sens invers? Că vor să facă din copiii tăi idioți care nu au voie să gândească, că cei care fac programele școlare habar nu au ce fac, că majoritatea școlilor sunt conduse de submediocri care au ajuns acolo doar pentru că i-a pus Partidul? Pregătește-te să le spui copiilor tăi că vor avea de suferit pentru că părintele lor a îndrăznit să se ridice în picioare.

Judeci practicile și moralitatea unei personalități medicale? Nu cumva să te îmbolnăvești, mai apoi, căci vei fi tratat cu indiferență iar medicamentul tău va fi dat altuia.

Îmbolnăvește-te într-o zi și vor spune că ai făcut-o intenționat pentru a lipsi de la muncă.

Spune-i cuiva că nu e frumos să-și pună picioarele pe scaunele din față, la un spectacol. Ai cele mai mari șanse ca tatăl/iubitul respectivei persoane să fie un cocoțat pe scara politică și te vei lupta să-ți aperi locul de muncă. Pentru că…

Îndrăznește să spui nu și vei primi doar șuturi de la cei care conduc destinele comunității în care trăiești. Într-o lume în care ești arătat cu degetul și criticat pentru like-ul dat pe FB unei persoane incomode, pregătește-te să primești un cot în coaste atunci când ești pe marginea prăpastiei.

Da, trăim într-o țară liberă! Majoritatea dictează cum să te comporți,  cum să gândești, la  ce biserică să mergi, la cine să te rogi, cu cine să vorbești și cu cine să fii prieten. Ești doar cu noi sau împotriva noastră. Te supui sau pleci. Taci sau suporți consecințele.

Singurul lucru pe care îl regret nespus este că ai mei copii vor crește în această lume. Iar atunci când ei vor avea vârsta mea mă vor judeca pentru că n-am reușit să spun ceea ce trebuia atunci când a fost mai mare nevoie. Că i-am crescut în această lume și n-am fost în stare să-i duc într-un loc mai bun.

 

1 comment

    • Velu on 27/02/2016 at 9:40 am
    • Reply

    De lucrurile astea ma lovesc zilnic, chiar si in orasul nostru “capitala” Ardealului care are o inertie neqasteptat de mare in deplasarea spre civilizatie (sunt clujean de 40 dde ani). Aceleasi discutii le am si cu copilul meu, ii incurajez libertatea, creatia, pe de alta parte ii spun sa fie atent pentru ca sistemul nostru este foarte rigid, ca atare cu rezistenta mare la schimbare (in bine).
    Daca as fi mai tanar as emigra. Acum ma simt prea batran. Nu invins, dar batran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.