May 04

În preajma alegerilor


Am încercat să scriu cât mai puțin despre politică. Nu că mi-ar fi fost teamă de consecinţe, ci pentru că mi se pare o hazna cu de toate. În schimb, despre unii nesimţiţi care au şi această ocupare, da. Nu poţi să te fereşti de ei oricât ai vrea, oricât ai încerca.

Candidaţii descoperă că trebuie să comunice cu cei al căror vot îl cerşesc doar în preajma campaniei electorale. Atunci se duc mai des la biserici, atunci descoperă facebook-ul ( după momentul votului, îl uită la fel de repede pentru următorii 4 ani), atunci învaţă să salute pe stradă, atunci apar toate realizările pe panouri imense.

Mai este un fenomen pe care l-am observat în comunităţile mai mici, de obicei: oamenilor le e frică să spună ceva ce l-ar putea supăra pe “domnul primar”, oamenilor le e frică să fie văzuţi cu cineva care îl deranjează pe “domnul primar”. Poate vor avea nevoie de ceva de la Primărie şi “domnul primar” nu o să-i servească.

Mergeţi într-o comună sau orăşel, staţi câteva zile printre oameni şi veţi vedea că nu exegerez deloc. Frică! Pentru că, uneori, unii chiar intimidează și sunt răzbunători. Zei ai comunității ce se folosesc de tridentul lui Poseidon  pentru a-i pedepsi pe neascultători. Iar această frică este întreţinută şi de loialii celui de la putere. Mingea se află întotdeauna în terenul celui în funcție.  Iar dacă celorlalți nu le convine se supără, ia mingea și spune că pleacă acasă cu ea.

Primarul este confundat, în aceste comunități, cu Primăria. Da, el o conduce, dar nu el face munca. Munca (sau nemunca) este a celor nevăzuți, din spate. Nu la primar te duci când vrei o hârtie, nu el trebuie să îți elibereze adeverința. Poate să se opună, într-adevăr, însă există justiție în acest caz.

Au trecut 26 de ani de când unii au murit pentru libertatea de a spune ce vrem, dar ne este în continuare frică să criticăm ceea ce este de criticat. Aplaudăm în continuare la lucrurile bune şi băgăm capul în pământ când ar trebui să vorbim.

Nu este uşor să te ridici, să privești să spui. Dar mai greu e să taci. Tăcerea naşte corupți.

1 comment

    • Felician on 04/05/2016 at 11:31 am
    • Reply

    La noi,merge mai bine ” Somnul ratiunii naste monstri”.Si atatia s-au nascut in ultimii 25 de ani…

Leave a Reply

Your email address will not be published.